Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Υπ. Οικονομικών: Μέσω ΟΤΑ, επίδομα σε άνεργους για πετρέλαιο θέρμανσης

 
Ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ., οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ), θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Κατά τα άλλα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών στην οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξίσωση και θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Αυτό άμεσα σημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει:
  • Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
  • Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
  • Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
  • Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
  • Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.
  • Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
  • Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).
Τα ανώτατα επιδότησης ορίστηκαν σε 120 τ.μ. Αν κάποιος πληροί τα τεκμήρια και το σπίτι του είναι πάνω από 120 τ.μ., θα επιδοτηθεί για τα 120 τ.μ.
Οι γεωγραφικές ζώνες και το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη:
ΖΩΝΗ Α: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας / Ανώτατη κατανάλωση ανά τ.μ.: 25 λίτρα.
ΖΩΝΗ Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου / Ανώτατη κατανάλωση ανά τ.μ.: 15 λίτρα.
ΖΩΝΗ Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας / Ανώτατη κατανάλωση ανά τ.μ.: 8 λίτρα.
ΖΩΝΗ Δ: Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού / Ανώτατη κατανάλωση ανά τ.μ.: 5 λίτρα.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου