Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Βέροια: Το σπίτι της Βεργίνας - Μια στέγη για τα κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά


Το «Σπίτι της Βεργίνας» στεγάζεται σε κτίριο 600 τετραγωνικών μέτρων που παραχώρησε ο δήμος Βέροιας και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 κακοποιημένων, εγκαταλειμμένων ή ορφανών παιδιών καθώς και παιδιών που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες.
«Ήδη στη Βέροια υπάρχει ένα «σπίτι» παροχής ημερήσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας σε παιδιά τα οποία έρχονται το πρωί και φεύγουν το βράδυ. Στο «Σπίτι της Βεργίνας» , που εγκαινιάζεται σήμερα, θα παρέχεται δευτεροβάθμια φροντίδα σε κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά, τα οποία θα ζουν πλέον μόνιμα σε ένα σπιτικό –οικογενειακό περιβάλλον, θα πηγαίνουν στο σχολείο του χωριού, θα μπορούν να δέχονται τους φίλους και τους συμμαθητές και να μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Τρεις κυρίες που έχουν εμπειρία στην ανατροφή παιδιών και που αγαπούν τα παιδιά, θα μένουν στο «Σπίτι» και θα αναλάβουν το ρόλο της «μητέρας». Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο «Σπίτι της Βεργίνας» θα έχουν επίσης στο πλευρό τους παιδαγωγό, κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγους» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος τους Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.
Τα πρώτα 3-4 παιδιά αναμένεται να αρχίσουν να φιλοξενούνται στο «Σπίτι της Βεργίνας» από τα τέλη Οκτωβρίου ενώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013 το «Σπίτι» θα είναι σε πλήρη λειτουργία φιλοξενώντας συνολικά 20 παιδιά κυρίως από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
«Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το «Σπίτι της Βεργίνας» παραχωρήθηκε ημιτελές από το δήμο Βεροίας και ολοκληρώθηκε και εξοπλίστηκε πλήρως με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σήμερα διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα σπίτι, από σεντόνια, πετσέτες, πιάτα, μαχαιροπήρουνα μέχρι και υπολογιστές» ανέφερε ο κ Σιδηρόπουλος. Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο «Σπίτι της Βεργίνας» θα πρέπει να είναι ψυχικά και σωματικά υγιή και να έχει αφαιρεθεί η επιμέλειά τους από τους γονείς με εισαγγελική απόφαση. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου